1 kg karpia
sól
sok z cytryny
mąka do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
20 g (1 łyżka) masła
Rybę umyć, oczyścić z łusek, odciąć płetwy, wypatroszyć, wymyć pod bieżącą wodą i pokroić w dzwonki, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w zimnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie przygotowane kawałki osuszyć czystą ściereczką, posolić (można użyć przyprawy KNORR do ryb) i obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć karpia na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać kawałek masła i wstawić na chwilę (ok. 5 minut) patelnię z usmażona rybą do gorącego piekarnika. Podawać na gorąco.
1 kg karpia
1 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler, por)
2 cebule
40 g (2 łyżki) tłuszczu
sól
pieprz
posiekana zielona pietruszka
Rybę umyć, oczyścić z łusek, odciąć płetwy, wypatroszyć, wymyć pod bieżącą wodą i pokroić w dzwonki, natrzeć solą, ewentualnie majerankiem.
Warzywa umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Obraną cebulę wypłukać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić tłuszcz, dodać rozdrobnione warzywa, cebulę, sól, pieprz i lekko poddusić przez kilka minut, skrapiając wodą.
Następnie włożyć przygotowane kawałki ryby i całość dusić ok. 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać na gorąco.
300 g mięsa z karpia
250 g (1 pęczek włoszczyzny)
masło
śmietana
kaszka manna
Przygotować dwa dzwonka karpia, głowę (usunąć oczy i skrzela). Oczyścić włoszczyznę i gotować rybę w wywarze warzywnym. Uzyskany wywar przecedzić, warzywa pokroić w kostkę, rozdrobnić kawałki mięsa. Zasypać kaszką manna oraz połączyć ze śmietaną. Przyprawić solą oraz pieprzem.
1 kg karpia,
20 dag włoszczyzny,
1 szklanka wody,
1 szklanka piwa jasnego,
3 dag masła,
3 dag mąki,
4 dag rodzynków,
4 dag migdałów,
5 dag powideł śliwkowych
8 dag piernika,
sól,
cukier,
imbir,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sok z cytryny
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wodą, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Miękką rybę wyjąć, wywar przecedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę, posypać piernikiem, gotować kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku.
1,5 kg karpia,
250 g pieczarek,
1 mała cebula,
200 ml śmietany,
150 ml białego wina,
1 łyżka maki,
60 g masła,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
1 pęczek zielonej pietruszki,
sól.
Karpia oskrobać, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy. Umyć, pokroić na kawałki, wyjąć ości i posolić.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na plasterki. Obraną cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać.
W dużym naczyniu rozpuścić masło i włożyć połowę pokrojonych pieczarek. Na pieczarki położyć karpia i polać winem. Resztę pieczarek wymieszać z pieprzem, posiekaną cebulą i zieloną pietruszka a następnie położyć na karpia.
Przykryć wszystko folia aluminiowa posmarowaną masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
135 dag karpia,
1 dag mąki,
15 dag masła,
8 dag cebuli,
5 dag selera,
6 dag pietruszki,
10 dag pieczarek,
1/5 l piwa jasnego,
sól, pieprz
Karpia filetować, wyporcjować, posolić, oprószyć mąką, solą, pieprzem, obsmażyć na części masła. Warzywa pokroić w paski, poddusić na reszcie masła do miękkości. Zalać je piwem. Do warzyw włożyć porcje usmażonego karpia i razem dusić ok. 15 min. Podawać z ziemniakami.
1 kg karpia,
25 dag mrożonych śliwek,
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
3 - 4 łyżki oliwy,
łyżka mąki,
cynamon,
goździki,
imbir,
sok z cytryny,
sól,
pieprz
Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody.