1,5 kg piersi indyka, 40 dag suszonych owoców, po 2 łyżki masła i oleju
marynata: 1,5 szklanki półsłodkiego wina, 1 szklanki octu winnego, włoszczyzna, sól, pieprz
Włoszczyznę zetrzeć, dodać ocet z połow± wina, sól i pieprz. Mięso włożyć do marynaty, odstawić na noc, owoce zalać winem, dodać wody, by były przykryte, odstawić. Mięso wyj±ć, naci±ć kieszeń, włożyć w ni± owoce, natrzeć sol± i pieprzem, obsmażyć. Dodać warzywa i kilka łyżek marynaty, ułożyć wiórki masła, dusić 60 minut. Sos przetrzeć, podać w sosjerce.
p.s. Podajemy ten przepis tylko dlatego, że wierzymy w siłę charakteru naszych Parafian.
Chociaż.... może lepiej nie kusić zakazanym owocem.